MENÜ

Peszleny Marcell
autok hej

Kedves Utasunk!

Kenyai utazása előtt szeretnénk néhány fontos információval segíteni készülődését.  Kérem, szakítsanak időt arra, hogy az általunk közölt információkat elolvassák. A kenyai vadrezervátumokat már megismerhette az „Elsa" vagy a „Szabadon születni" című filmekből. Egyedülálló, csodálatos élményt jelent vadállatokat látni ketrecen kívül, természetes környezetben. Várják Önt a kényelmes szállodák és a hófehér homokkal borított strandok. Fürdésre csábít az Indiai-óceán türkizkék, meleg víze. Fentieket segítik a szolgálatkész, fürge, jószívű emberek, akik az idegen utazót szívesen látják.

AMIT KENYÁRÓL TUDNI KELL


1.1 Kenya számokban:
Területe: 582,646 nkm
Államformája: köztársaság
Lakóinak száma: kb. 26M
Főrávorsa: Nairobi
Kikötővárosa: Mombasa
Nyelv: szuahéli

1.2 Lakosság és nyelv:

Kérjük, kerüljék a néger, nigger, negro stb. szavakat. Használják inkább a fekete lakosságra a: bennszülött, afrikai, kenyai szavakat.

A leggyakoribb szavak turisták számára:

Jó napot!          - Jambo (dzsambo)
Hogy vagy?      - Habari (habári)
Jól/nagyon jól  - mzuri/mzuri sana (muzuri-száná)         
Köszönöm       - ahsante (ásánte)
Lassan            - polepole                                            
Köszöntlek      - karibu
Jó éjszakát      - lala salama (lálá sálámá)                     
Viszontlátásra - kwaheri

1.3 Hőmérsékleti adatok:

Kenya éghajlata tropikus. A hőmérséklet májustól októberig 20-28 fok között van, míg novembertől áprilisig 28-33 fok között. A levegő páratartalma magas, de az állandó, kellemesen fújó szél enyhíti a levegő forróságát. Az óceán vizének hőmérséklete sohasem megy 26 fok alá, így fürdésre, vízisportokra, búvárkodásra kiválóan alkalmas, sőt felejthetetlen élményt nyújt. Decembertől áprilisig tart a meleg szezon.

A magas területeken (1000-1500m) kellemes, száraz éghajlati viszonyok uralkodnak. Itt az éjszakák nagyon hűvösek lehetnek.

1.4 A Nap hatása az Egyenlítő mentén:

Óvakodjanak az erős napsugártól! Ne akarjanak már első este szép barnák lenni! Egy fél óra a tűző napon súlyos bőrégést okozhat. Tartózkodjanak inkább az árnyékban, itt is barnák lesznek. Használjanak magas védőfaktorú napozószereket (min. 10-es faktor) és kezdjék a napozást 10-15 perccel, amelyet nyaralásuk során naponta meghosszabbíthatnak. Hosszabb fürdőzés esetén húzzanak fel egy pólót, mert a Nap ereje a vízben sokkal nagyobb. Gyermekek számára ez különösen indokolt, hiszen ők több időt töltenek fürdőzéssel. Viseljenek napszemüveget és fejüket fedjék be valamivel.

1.5. Strandok:

Előfordulhat a tengeri növények felhalmozódása a parton. Az apály-dagály idején a tengerben való fürdőzés korlátozott.

1.6.Szafarik: az autókat elhagyni tilos a szafarik alatt!

1.7. Kenyai Magyar Nagykövetség - Nairobi

Telefon: 00-254-2-560060 vagy 560453, Fax: 00-254-2-560114

1.8. Mivel Afrikába utaznak, a hotel szobákban és a hotelek kertjeiben gekkók, pókok, kígyók, macskák, majmok előfordulhatnak. A majmok, macskák akármilyen kedvesek, ne nyúljanak hozzájuk, mert fertőzéseket okozhatnak. Ahogy a többi állatot is javasolt elkerülni. Megértésüket köszönjük.

ELŐKÉSZÜLETEK


2.1 Útlevél, vízum:

Az útlevél érvényessége a visszautazás időpontjától legalább 6 hónapig legyen érvényes. Magyar állampolgárnak beutazó vízumra van szüksége, melyet a helyszínen, beutazáskor meg tudnak vásárolni. 


2.2 Védőoltások:

A Kenyába utazóknak pillanatnyilag nincs előírva védőoltás. Ennek ellenére azt ajánljuk, hogy érdeklődjenek a Nemzetközi Oltóközpontban (Tel: 1 / 476-1100/ 2372-es mellék, Budapest, Gyáli út 2.)

Akik Tanzániába utaznak szafari- vagy hajóút során, nekik igazolniuk kell, hogy részesültek sárgaláz elleni védőoltásban, különben nem tudnak belépni az országba.

Javasolt a sárgaláz elleni védőoltás azoknak az Utasoknak, akik szafarin vesznek részt.

A malária elleni védőtabletta (Lariam) szedése minden Utasnak javasolt.

A szúnyogokkal szembeni védekezésként - alkonyatkor és éjszaka - a hosszú nadrágot és hosszú ujjú pólót javasoljuk. A ruhát rovarirtóval ajánlott befújni.

2.3 Öltözködés:

Nagyon könnyű, nyári öltözetet javasolunk, kalappal és napszemüveggel kiegészítve. Este vacsoránál a hölgyeknek csinos öltözet, férfiaknak hosszú nadrág ajánlott. Kenyában a nudizmus és a monokinizés sem engedélyezett! Apály esetén a sétákhoz használjanak cipőt, mert az éles korallok sérüléseket okozhatnak. Minimum 20 - de inkább 40 - faktoros napozókrémet mindenképpen vigyenek magukkal!
Az erős muszlim hatás miatt az utcán legyenek kedvesek és ne viseljenek nagyon kihívó ruhadarabokat.

2.4 Egészségügyi javaslatok, orvos:

Óvakodjanak a nagyobb mennyiségű jéghideg italok fogyasztásától! A hideg ital gyomor- és bélpanaszokat okozhat. Ne tartózkodjanak fedetlen fővel hosszabb ideig a tűző napon! Napozáshoz használjanak magas fényvédő tartalmú napozószereket és napozzanak árnyékban!
Különböző gyógyszerekhez hozzájuthatnak Kenyában is, de javasoljuk, vigyék magukkal itthonról, megszokott gyógyszerkészítményeiket. (Fejfájás, hasmenés, gyomorfájás...stb.)

2.5 Vízellátás - ivóvíz, elektromos áram:

Szigorúan palackozott vizet fogyasszanak! Kenyát édesvízzel a magasabb területekről látják el, ezért előfordulhat, hogy a vízvezetékrendszerben meghibásodás történik, mindez vízhiányhoz vezethet.

A szobában angol mintára készült konnektor van (220-240V), amelyhez adapter szükséges. Adaptert a recepciónál kaphatnak kaució ellenében. Kenyában is, mint a többi trópusi országban gyakran van áramkimaradás, mely érintheti az elektromos vízpumpákat vagy az árammal működő készülékeket. Ilyen esetekben szíves türelmüket kérjük!

2.6 Pénznem, deviza, hitelkártyák:

Az érvényes pénznem Kenyában a Kenyai Schilling. Beutazáskor 100.000 KSH-ig engedélyezett a kenyai valuta. Hazautazáskor az országból kivinni nem szabad. Más külföldi fizetőeszközt korlátlan mennyiségben vihetnek be ill. ki az országból. Ajánlott valuta: USD, EUR. Minden szállodában a számlák kiegyenlítéséhez az alábbi hitelkártyákat fogadják el: MasterCard, Visa. A parti árusoknál alkudni kötelező! 

2.7 Úti poggyász, vámmentes áruk:

Kérjük, ügyeljenek arra, hogy elefántcsontból készült ékszerüket vagy állatbőrből készült cikkeiket beutazáskor jegyeztessék fel, nehogy hazautazáskor a kenyai vámhatósággal problémájuk legyen. Javasoljuk, ilyen jellegű cikkeket ne vigyenek magukkal.

Az értéktárgyakat (pl. digitális kamera) a kézipoggyászban kell szállítani. A feladott bőröndöket és táskákat le kell zárni.

A következő cikkeket lehet Kenyába vámmentesen behozni: 250 g dohány / 200 cigaretta / 50 szivar, 1l alkoholtartalmú ital, ½l parfüm.

Behozatali tilalom alá esik: fegyver (játékfegyver is), lőszer, gyümölcs, növények,  felnőtt újságok. Beutazáskor be kell jelenteni: elefántcsont ékszerek, vagy bőr-, szőrme termékeket. Legjobb, ha lemondanak az ilyen tárgyak elviteléről.

2.8 Fotózás/filmezés:

Fotózásra, filmezésre vigyen magával elegendő tartalékot (elemet is), mert Kenyában nem túl nagy a választék és drága is. A szafarikra 70-300mm-es ZOOM-ot vagy teleobjektívet ajánlanak a szakemberek.

Figyelem! Beutazáskor a videókamerákat, laptopokat be kell jelenteni! Semmi esetre se filmezzen vagy fényképezzen le katonát, katonai létesítményt, államfőket, rendőröket, repülőtereket, hidakat ill. az új vagy régi mombasai kikötőt. Tartózkodjon a bennszülött lakosság lefényképezésétől is. Előbb kérjen tőlük engedélyt rá! Ez különösen érvényes a színpompás maszájokra és a mohamedán nőkre.

2.9 Időszámítás:

Kenyába érkezéskor (Közép-európai idő szerint) nyáron 1 órával, télen pedig 2 órával kell az órát előre igazítani.

2.10 Telefon:

Kenya előhívószáma: 00254. A mobiltelefonok működnek , 1 perc: kb. 800-100 Ft, hívás fogadása: 1 perc kb. 380 Ft, sms küldés: 70 Ft, fogadása ingyenes.

BEUTAZÁS KENYÁBA


Az alábbi útiokmányokra van szükségük:

  • Útlevél
  • Vízumkérő nyomtatvány (repülőgépen kapják meg)
  • Repülőjegy
A vámosok elsőként megnézik az útlevelüket, a vízum árát készítsék elő az útlevelükben. Miután kifizették a vízumot, lebélyegzik az útlevelüket az aznapi dátummal.

Ezt követően levehetik csomagjaikat a szalagról, majd a vámvizsgálat után elhagyhatják az épületet.



Legjobb ár

Nyaralás a Balatonon

Görögország

Horvát apartmanok

Horvát szállodák

Olaszország

Bolgár tengerpart

Bolgár tengerpart busszal

 

Asztali nézet